Dal Makhani med ris og tomat-spinat sauce

Danske mejeriprodukter gør sig rigtig godt i især retter fra Punjab, som ofte er rige på mælkeprodukter, fx Butter Chicken, alias Murgh Makhani – vel en verdensklassiker efterhånden.

Butter Chicken smager bare bedre uden kylling i form af Dal Makhani (‘smør linser’). Saucen er den samme, og det er som om, linserne fremhæver sovsen bedre end kylling. Dette er intet mindre end rendyrket indisk umami, som min søn på 17 måneder labber i sig som en frivillig fois gras and.

Til 2-3 personer, starter du med at sætte 2 dl sorte linser (hele urid dal) i blød i vand om morgenen, den dag, du skal spise dem. Du kan sagtens bruge andre typer linser; dog med det for øje at rettens konsistens bliver lidt anderledes.

Det kan variere en del, hvor lang tid linserne skal koge, så start tre timer før spisetid (eller dagen i forvejen) – de passer stort set sig selv alligevel. Kog linserne dækket af vand med en spsk fintrevet ingefær, 2 tsk stødt fennikelfrø, tørret rød chili efter temperament, 1 tsk stødt gurkemeje, salt. Suppler op med vand, hvis linserne er ved at koge tørre.

En lille time før spisning smelter du 50g smør i en gryde. Tilsæt 1 tsk spidskommen, 1/4 asafoetida (købes hos den lokale inder-pakistaner eller på nettet), 1 spsk fintrevet ingefær og ditto hvidløg. Varm godt igennem og tilsæt et hakket løg.

Lad løget blevet blødt, uden at det tager farve. Tilsæt 4 hakkede tomater (evt fra dåse), 1 tsk garam masala, og sauter til tomaterne er kogt ind til en tæt masse. Smag til med salt og lidt sukker.

Tilsæt linserne til gryden inklusiv væske, og simmer ind, til massen har en grødlig konsistens. Tilsæt 1 dl fløde, og simmer ind igen, til massen har en grødlig konsistens.

30 minutter før spisning koger du basmatiris nok.

I pauserne ovenfor laver du tomat-spinatsaucen. Smelt 25g smør i en gryde. Tilsæt 2 tsk paprika, 1 tsk garam masala, tørret rød chili efter temperament, 1 tsk stødt gurkemeje, 2 tsk stødt korianderfrø og 1 ditto spidskommen. Varm lidt igennem og nyd aromaerne i dine næsebor.

Tilsæt et stort hakket løg samt 2 spsk fintrevet ingefær og 1 ditto hvidløg. Lad løget blive blødt uden at tage farve.

Tilsæt 2 hakkede tomater (eller resten af dåsen fra før) og 2 spsk hakede, tørrede bukkehornsblade (fenugreek leaves købes hos den lokale inder-pakistaner eller på nettet), og simmer lidt ind. Tilsæt 300-500 g spinat og varm igennem. Smag til med salt og lidt sukker. Tilsæt til slut 2 dl creme fraiche, og varm igennem – hvis den er fra Thiese kan du nøjes med creme fraiche 18% – ellers 38%.

Ris, linser, tomat-spinat overdækkes af hakket, frisk koriander.

Velbekomme!

1 thoughts on “Dal Makhani med ris og tomat-spinat sauce

  1. Pingback: Butter chicken uden kylling | Husk at spise kød

Skriv en kommentar