Compost cooking – rødebede og radiseblade, broccolistilk, blomkålsblade og mere

Dette indlæg er et spin på begrebet ‘compost cooking’. Man kan tilsyneladende opnå høj varme i sin kompost og dermed tilberede mad i den. Jeg har også hørt om gourmetrestauranter, der serverer jord – ikke ‘jord’ som på Noma i form af maltmel men rigtig jord. Begge dele kan man vel kalde compost cooking.

Min version af compost cooking handler om at lave mad med madvarer, som vi normalt betragter som køkkenaffald. Der har den seneste tid i diverse skrivende medier været fokus på, hvordan man kan tilberede mad af hele dyret og ikke kun mørbraden. På samme måde kan vi bruge lidt mere af grøntsagerne, end mange måske gør i dag og på den måde reducere vores madspild til gavn for økonomi og økologi. Det kræver blot, at du køber helt friske grøntsager.

Rødbederne pibler op af jorden i disse dage i det ganske land. Brug bladene til salat. Til dem uden have indikerer friske blade også et friskopgravet produkt. Virker rigtig godt med tomater og balsamico-dressing (olivenolie, balsamico, dijon, salt, peber, evt lidt ikke-kinesisk hvidløg).

Radiser skal der til! Prøv at stege dem hele med bladene på i smør ved hård varme. Smag til med citronsaft, salt, peber.

Når rødbederne er af lidt større størrelse bliver bladende en anelse kraftige. Hér kan de med fordel steges med radisseblade som stir fry. Tag en wok og steg først lidt gulerødder og løg i tynde skiver. På med rødbede- og radiseblade. På med lys soya, sake, mirin, revet ingefær. Vend japanske udon nudler i.

Broccolistilken kan bruges i retter, hvor man normalt anvender artiskok eller grøn asparges. Skræld den, hvis den er lidt slidt. Skær i tern og steg med ansjos og hvidløg. På med tomater. Kog ind. Smag til med salt, peber, basilikum. Vend denne sovs i din favoritpasta. Parmesan over.
Blomkålsbladene skæres i strimler og sauteres med ansjos og hvidløg. Smages til med salt, peber, citron, hakket bred persille.

Bruger du kun det hvide af forårsløget, eller bruger du det meste?

Skriv gerne til mig, hvis du har gode idéer til compost cooking.

Velbekomme!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s