Blanquette banket

Blanquette er en hvid sovs fra Frankrig (det hedder sovs, når der er nok), som i den grad kan bænke folk op om bordene. Jeg kender mest til denne sovs i forbindelse med kalv. Jeg kan dog anbefale at bruge den til alle typer hvidt kød inklusiv god gris og fisk. Tilsæt da hvide bønner for smag, konsistens og for at reducere mængden af det kvalitetskød, som du har investeret i.

Blanquette virker helt fantastisk med forårets første feminine grøntsager: kartofler, gulerødder og andre rodfrugter, spidskål, ærter, fennikel, courgetter, grønne bønner, hestebønner, blomkål, sølvbeder, spinat, nordeuropæiske asparges, broccoli. Tilsæt bønner – friske eller tørrede (som du har kogt) for  smag, konsistens og protein.

Hvis du bruger kød, bruner du kødet af i god olie eller smør og drysser lidt mel over, som steger med 5 min uden at brænde på. Bruger du fisk eller grøntsager, damper du emnerne til perfektion. Ved at dampe især grøntsager, bevarer du mere smag i emnet. Du skal ende op med at have kød, fisk, grøntsager inkl bønner, så der er nok til, at alle bliver mætte. Sovsen er det hvide guld, som skal beklæde emnerne.

Bruger du kød, hælder du din bedste hønsefond på, så det dækker, og lad retten simre til kødet er næsten mørt. For mere umami tilsætter du en lille visk af 5 persille- og 2 timianstilke, et frisk laurbærblad, og den grønne top fra en porre. Bruger du grøntsager eller fisk, bringer du en mængde af din bedste hønsefond i kog, som kan dække emnerne. Tilsæt visk.

Bruger du kød, tilsætter du et fedt mælkeprodukt, et kvarter før kødet er mørt. Ved fisk eller grøntsager tilsætter du mælkeproduktet, når din fond evt har kogt lidt ind og fået mere smag. Mælkeproduktet kan være creme fraiche 38 eller piskefløde fra Thiese eller Naturmælk (disse produkter har den helt rigtige flødesmag). Creme double fra Osted, som kan købes i Rema 1000 et par steder i København, er også fantastisk til formålet. Tilsæt mellem 1-2 dl per 1 litet hønsefond. Kog ind, så sovsen får en sammenhængende smag mellem fond og fløde. Lav en smørbolle, og jævn sovsen med denne. Smag til med citronsaft eller fx god sherry-eddike.

For en mindre fed og mere fyldig version sovs kan du blende hvide grøntsager i fonden (tag kødet op inden) såsom kartoffel, løg, selleri, persillerod, pastinak, fennikel. På den måde kan du bruge mindre mælkeprodukt og stadig få en fyldig sovs.

For en mere luksuriøs version kan du legere sovsen med et par æggeblommer. Sovsen må da ikke koge bagefter. Men så skal du næsten også rive lidt trøffel i eller tilsætte lidt god trøffelolie. Serveres da med grøn salat og syrlig vinaigrette.

Hvis du har skippet trøflerne, kan du gå krydderurtevejen og tilsætte hakket purløg samt ditto kørvel eller bred persille eller basilikum eller dild.

Alle emnerne varmes op i sovsen, og herligheden serveres i halvdybe tallerkener.

Velbekomme!

One thought on “Blanquette banket

  1. Pingback: Det koster ikke en bønne at blive blanket af | Husk at spise kød

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s